Ac delco πολύ καλές.....από exide μόνο τη σειρά premium κοίτα τίποτε άλλο. Επίσης atlas πολύ καλές....
Ac delco πολύ καλές.....από exide μόνο τη σειρά premium κοίτα τίποτε άλλο. Επίσης atlas πολύ καλές....
Αν θέλεις έχω γνωστό με μαγαζί εδώ στο Χαλάνδρι που κάνει και πολύ καλές τιμές και σου εξηγεί τα πάντα....
εγώ πήρα μία exide premium 78 ah cran. Amber 760
95 ευρώ
2106855396 Πασχάλης
Αυτό μου είπε ο άνθρωπος όταν πήρα τη μπαταρία και του έχω εμπιστοσύνη. Προφανώς για ναυτιλιακή χρήση οι premium είναι πολύ καλές.
Ολοκληρο θεμα για μπαταριες και ο τιτανοτεραστιος ειδικος Kostas McGarder ουτε μια απαντηση; Τι διαολο; θα χει κοψει τα τσιπουρα πια οταν ασχολειται με τη βαρκα του...![]()
![]()
I can' t direct the wind... but i can adjust my sail!
Από ότι βλέπω έχει γίνει πολύ συζήτηση όσον αφορά την καλύτερη μάρκα μπαταρίας, που είναι σωστό εν μέρει, παρόλα αυτά η άποψή μου είναι οτι ο σημαντικότερος παράγοντας είναι Ο ΤΥΠΟΣ της μπαταρίας σε σχέση με την χρήση που σχεδιάζεται.
Οι μπαταρίες αυτοκινήτου και οι υγρών στοιχείων σαφώς είναι ακατάλληλες για σκάφος, για την οποιαδήποτε χρήση.
Εφόσον η προτινόμενη χρήση είναι για μικρό σκάφος και για μικτή λειτουργία, δηλαδή μηχανές, gps, βυθόμετρα και μικροσυσκευές 12 volt, οι μπαταρίες marine είναι ιδανική επιλογή όσον αφορά το κόστος σε σχέση με την απόδοση. Οι περισσότερες από τις μπαταρίες που αναφέρθηκαν πιο πάνω είναι marine. Αν κάποιος θέλει να δουλέψει ψυγείο 12v το πράγμα αλλάζει, καθώς μία μπαταρία marine 100 ΑΗ σαφώς δεν επαρκεί αν δεν υπάρχει τακτική ή συνεχής φόρτιση(πχ φωτοβολταικό τουλάχιστον 100w). Και αυτό γιατί οι μπαταρίες marine δεν είναι καθαρόαιμες μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης. Εφόσον λοιπόν θέλουμε μπαταρία service αυτή θα πρέπει να είναι βαθιάς εκφόρτησης, που σημαίνει οτι μπορούν να γίνουν βαθιές εκφορτίσεις κατ'επανάλληψη έως και 500+ φορές χωρίς σημαντική φθορά της μπαταρίας, και επιπλέον αντέχουν αρκετά χρόνια.
Το ιδανικό λοιπόν εφόσον κάποιος χρειάζεται ψυγείο είναι να έχει μία μπαταρία marine 100 ΑΗ για τις μηχανές και τα περιφερικά τους και μία service βαθιάς εκφορτίσεως τουλάχιστον 140AH. Προσωπικά έχω μία service 180 ΑΗ Bosch βαθιάς εκφορτίσεως η οποία δεν είναι καθαρόαιμη βαθιάς εκφορτίσεως(καθώς οι καθαρόαιμες είναι πανάκριβες,και ειδικά οι gel), αλλά κάνει άψογα τη δουλειά της.
Αυτο σκέφτηκα να κάνω κι εγώ απλά με προβληματίζει οτι οι μπαταρίες θα ειναι διαφορετικές άρα ξεχνάμε το both στο διακόπτη.
Ναι, αυτό είναι θέμα. Αν και γενικά το both είναι για τις δύσκολες στιγμές μόνο.